1. Parkinson hastalığı nedir?
Parkinson hastalığı ilk kez 1817 yılında İngiliz hekim Dr. James Parkinson tarafından tarif edilmiştir. Bu hastalık beynin “Orta beyin” bölümünde yer alan “Substantia nigra” adı verilen alanda dopamin maddesini üreten hücrelerin bilinmeyen bir sebepten dolayı harabiyeti neticesinde gelişen bir hastalıktır. Dopamin vücudumuzda birçok işlevi olan bir maddedir. Bu işlevlerden biri de harekettir. Parkinson hastalığında dopamin üreten hücrelerin harabiyeti sonucu dopamin üreteminde azalma medana gelir. Bu da hareketlerde yavaşlama başta olmak üzere Parkinson belirtilerine neden olur.
2. Parkinson hastalığının nedenleri nelerdir?
Parkinson hastalığı beynin “Orta beyin” bölümünde yer alan “Substantia nigra” adı verilen alanda dopamin maddesini üreten hücrelerin bilinmeyen bir sebepten dolayı harabiyeti neticesinde gelişen bir hastalıktır. Bu harabiyetin neden olduğu bilinmemektedir. Ancak genetik (ırsi) özelliklerin, kafaya sürekli veya ağır darbe almanın ve bazı kimyasal maddelerle çok temas edilmesinin hastalıkla ilişkili olduğu ispatlanmıştır.
3. Parkinson hastalığı bulaşıcı mıdır?
Parkinson hastalığı bir enfeksiyon değildir, bulaşıcı değildir.
4. Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?
Parkinson hastalığının belirtileri iki gruptur. Bunlar hareket sorunları ve diğer belirtiler olarak geçer. Hareket sorunları hareketlerde yavaşlama, yürümede yavaşlama, ayakları sürüme, el becerisinde kötüleşme, ellerde titreme, kaslarda katılık, duruş bozuklukları olarak karşımıza çıkabilir. Diğer belirtiler ise idrar problemleri, kabızlık, uyku sorunları, koku almada güçlük, unutkanlık gibi belirtilerdir. Burada belirtmek gerekir ki bu belirtiler Parkinson hastalarının hepsinde mutlaka olacak diye bir kural yoktur. Hiç çıkmayabilir veya hastalığında başından beri de olabilir. Parkinson hastalığı belirtileri ve ilerleme hızı kişiden kişiye değişir, herkesin Parkinsonu birbirinden farklıdır.
5. Parkinson hastalığının hareketle ilgili olmayan belirtileri nelerdir?
Parkinson hastalığında titreme ve hareket problemleri haricinde kabızlık, ayağa kalkınca baş dönmesi, idrar problemleri, keyifsiz ve mutsuzluk, endişeli olma, unutkanlık, hayaller görme, ağrılar, koku alamama, uyku ve terleme problemleri görülebilir.
6. Parkinson hastalığı teşhisi nasıl konur?
Parkinson hastalığı teşhisi muayene ile konur. Teşhis muayene ile konulduğu için özellikle hastalığın erken dönemlerinde hekiminiz teşhisten emin olamayabilir. Bu doğal bir durumdur. Bazen hastalık belirtileri kendini özellikle erken dönemde tam olarak belli etmemiş olabilir. Parkinsona özelleşmiş uzmanların bile erken dönemde %15’lik bir yanılma payının olduğu unutulmamalıdır. Parkinson hastalığı teşhisinden emin olmak bazı hastalarda zaman alabilir.
7. Parkinson hastalığı ile ilgili hangi uzmana danışmalıyım?
Nöroloji uzmanına danışmalısınız.
8. Parkinson hastalığı her yaşta görülebilir mi?
Evet. Parkinson hastalığı özellikle 55-60 yaşından sonra görülür. Ancak daha erken teşhis konulan hastalar da vardır. 20-50 yaş arasındaki hastalar “Erken Başlangıçlı Parkinson” olarak adlandırılır. 20 yaşında önce görülen Parkinson hastalığına ise “Jüvenil Parkinson hastalığı” adı verilir.
9. Parkinson hastalığının teşhis öncesi belirtileri nelerdir?
Parkinson hastalığında hareket problemleri başlamadan önce kabızlık, koku almada güçlük, uyku problemleri gibi hareketle ilişkili olmayan sorunların hastalık başlangıcından yıllar önce başlayabilir. Ancak bu sorunları yaşayan herkes Parkinson hastası olacak diye bir kural yoktur
10. Parkinson hastalığı için hangi tıbbi testler gerekli?
Parkinson hastalığına yönelik hiçbir tahlil veya film yoktur. Teşhis muayene ile konur. Ancak doktorunuz Parkinsona benzeyen başka hastalık olup olmadığını anlamak için kan tahlili veya beyin emarı isteyebilir.
11. Parkinson hastalığı ilerleyici midir?
Evet. Parkinson hastalığı mutlaka ilerleyicidir. Eğer ilerlemiyorsa Parkinson hastalığı değildir. Ama bu ilerleme hızı hastadan hastaya değişiklik gösterir. Kiminde yavaş olurken kiminde daha hızlı olabilir.
12. Parkinson hastalığının evreleri nelerdir?
Parkinson hastalığını hekimler tek taraflı hastalık, iki taraflı hastalık, iki taraflı hastalık ve duruş/yürüyüş problemleri gibi belirtilere bakarak evrelere ayırırlar. Ama bu evreleme genellikle hasta için önemli değildir. Çünkü yukarıda bahsedildiği gibi evrelerin ilerleme hızı hastadan hastaya değişir. Hekimler evrelemesi değil, hastanın kendini nasıl hissettiği önemlidir.
13. Parkinson hastalığı yaşam süresini etkiler mi?
Parkinson hastalığı ilerleme hızı kişiden kişiye farklı olduğu için yaşam beklentisi de değişkendir. Yaşam süresi hastalığın ilerleme hızına göre bazı hastalarda bir miktar azalabilir. Ancak birçok Parkinson hastasında normal veya normale yakın olmaktadır.
14. Parkinson hastalığı ve genetik: Risk faktörlerim nelerdir?
Irsi yani genetik bazı özelliklerin yanında yaşlı kişilerde, erkeklerde, ailesinde Parkinson hastalığı olanlarda, sigara içmeyenlerde, tarım ilaçlarına ve trikloretilen gibi bazı maddelere uzun süreli ve çok maruz kalanlarda, hareket ve beslenme açısından sağlıksız bir hayat sürenlerde Parkinson riski daha yüksektir.
15. Parkinson hastalığı neden bazı insanlarda daha şiddetli seyreder?
Bunun sebebi bilinmemektedir. Sadece GBA1 adı verilen bir genin bazı mutasyonlarında hastalık daha erken çıkıp daha hızlı seyredebilir. Yani genetik (ırsi) sebepler nedeni ile hastalık daha hızlı veya yavaş seyredebilir.
16. Parkinson hastalığı tedavi edilebilir mi?
Evet. Parkinson hastalığı tedavi edilebilen bir hastlıktır. Ancak Parkinson hastalığının tedavisi bir grip hastalığı gibi geçici bir enfeksiyon şeklinde değil, bir tansiyon hastalığı şeker hastalığı gibi düşünülmelidir. Nasıl bir tansiyon hastasının günlük ilaç kullanıması gerekirse Parkinson hastası da düzenli aldığı ilaçlarla şikayetlerini azaltır. Bu ilaçlar belirtileri iyileştirmek için verilmektedir, hastalığın ilerlemesine etkili olmazlar.
17. Parkinson hastalığının ilaçla tedavisi nasıldır?
Parkinson hastalığının tedavisi belirtilerin iyileştirilmesine veya azaltılmasına yöneliktir. Hekiminiz, hastanın yaşına, belitilerin ağırlığına, ilaçların yan etkisine göre en uygun tedaviyi düzenlemeye odaklanır. Her hastanın durumu farklı olduğu için hastalığın tedavisi de kişiye özeldir. Parkinson hekimi özel terzi gibidir. Herkese uyan fabrikasyon bir model ya da ölçü yoktur, kişiye özel dikim gerektirir.
18. Parkinson hastalığı için hangi ilaçlar kullanılır?
Beyinde eksik olan dopamin maddesine dönüşen “levodopa” içeren ilaçlar en etkili ilaçlardır. Bunun yanında dopamin olmayan ama onun gibi etki yapan apomorfin, pramipeksol veya ropinirol etken maddeli ilaçlar kullanılabilir. Ek olarak doğrudan etkili olmasa da dolaylı etki ile beyin dopaminin etkinlik süresini artıran rasajilin etken maddeli ilaç en sık kullanılan ilaçlardandır. Bunun yanında Amantadin etken maddeli ilaç da hem hücrelerin dopamin duyarlılığını artırmada hem de aşırı hareketlerin önlenmesinde kullanılabilir.
19. Parkinson hastalığını durdurabilen veya yavaşlatan ilaç var mıdır?
Hayır yoktur. Parkinsonda kullanılan ilaçlar şikayetlerinizi tedavi etmeye yöneliktir. Hastalık ilerlemesini yavaşlatmazlar.
20. Parkinson hastalığında cihaz destekli tedaviler nelerdir?
Parkinson hastalığında üç farklı cihaz destekli tedavi vardır. Bunlar 1) Derin beyin stimulasyonu, 2) Apomorfin pompası ve 3) Levodopa pompasıdır. Bunların üçü de hastalığın ilaçlarla yeteri derecede kontrol altına alınamadığı durumlarda kullanılır.
21. Derin Beyin Stimülasyonu nedir?
Bu tedavi beyinde hareketle ilişkili olan “subtalamik çekirdek” adı verilen bölgenin içine her iki tarafta elektrik sinyali verecek elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Böylece hareket devresi dışardan müdahale ile düzenlenir ve hareket rahatlar. Çekirdeğe verilen elektriksel uyarımın şiddeti ve şekli cilt altındaki alıcı üzerinden ayarlanabilir. Bu tedavi herkese uygulanamaz, öncelikle belirtilerin ilaçlarla yeterli derecede kontrol altına alınamıyor olması gerekir. Ek olarak demans yani bunama belirtileri gösteren hastalarda da uygulanamaz. Bunun haricinde başka kriterlerde mevcuttur. Uygun olup olmadığınıza hekimizin karar verecektir.
22. Apomorfin pompası nedir?
Apomorfin tedavisi cihaz destekli tedavilerden biridir, apomorfin adlı ilacın ufak bir pompa yardımı ile göbek bölgesinde cilt altına sürekli olarak verilmesi ile olur. Bu tedavi, ani hareket bozukluklarını düzeltmek ve ilaç tedavisindeki dalgalanmaları azaltmak için kullanılabilir. İlaçlar veya diğer tedavi seçenekleri ile birlikte kullanılabilir. Ancak, hangi tedavi seçeneğinin uygun olduğuna karar vermek için bir doktora danışmak önemlidir. Her hasta farklı olduğu için, tedavi planı bireysel ihtiyaçlara göre ayarlanmalıdır.
23. Levodopa Pompası nedir:
Levodopa pompası, jel halindeki levodopa adı verilen ilacın, karından açılan ince bir delikten geçen bir tüp aracılığıyla barsağa verilmesidir. İlacın barsağa sürekli verilmesi gün içindeki dalgalanmaları azaltabilir. Bu cihaz destekli tedaviler, ilaç tedavisi veya diğer tedavi seçenekleri ile birlikte kullanılabilir. Ancak, hangi tedavi seçeneğinin uygun olduğuna karar vermek için bir doktora danışmak önemlidir. Her hasta farklı olduğu için, tedavi planı bireysel ihtiyaçlara göre ayarlanmalıdır.
24. Parkinson hastalığında derin beyin stimulasyonu haricinde cerrahi tedavi var mıdır?
Parkinson hastalığında derin beyin stimulasyonu haricinde beyinde yakma tedavileri uygulanabilir. Bunlar daha az uygulanan ve özellikle şiddetli el titremesine yönelik olarak yapılan yakma tedavileridir.
25. Parkinson hastalığında kullanılan alternatif ve tamamlayıcı tedaviler nelerdir?
Parkinson hastalığında semptomları hafifletmek veya ilaçların yan etkilerini azaltmak için alternatif ve tamamlayıcı tedaviler zaman zaman kullanılmaktadır. Bunlar arasında akupunktur, masaj terapisi, hacamat, kupa tedavisi, besin takviyeleri (örneğin, koenzim Q10, E vitamini), bitkisel ilaçlar gibi yöntemler bulunmaktadır. Ancak, bu tedavilerin etkinliği ve güvenliği hakkında ikna edici kanıtlar bulunmamaktadır.
26. Parkinson hastalığının ilerlemesini nasıl yavaşlatabilirim?
Parkinson hastalığı için kulanılan ilaçlar şikayetlere iyi gelse de hastalığı yavaşlatmazlar. Bilimsel çalışmalar düzenli spor/egzersiz yapmanın ve “Akdeniz Tipi Beslenme” adı verilen sebze ve lifli gıdalardan zengin beslenmenin hastalığı yavaşlattığını ispatlamıştır.
27. Parkinson hastalığında fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi nedir?
Parkinson hastalığında spor ve egzersizin hastalığı yavaşlattığı veya çıkmasın geciktirdiği gösterilmiştir. Bu bağlamda fizik tedavi ve rehabilitasyon özellikle el becerisinde veya yürümede problem yaşayan, hareket kısıtlılığı olan, duruş bozukluğu olan hastalarda çok önemlidir.
28. Parkinson hastalığında egzersizin önemi nedir?
Parkinson hastalığında egzersizin önemi büyüktür çünkü düzenli fiziksel aktivite semptomların ilerlemesini yavaşlatabilir ve yaşam kalitesini artırabilir. Ayrıca, egzersiz mutluluk ve zindelik hormonlarının salgılanmasını artırarak ruh halini iyileştirebilir. Egzersiz barsak hareketlerini de artırarak kabızlığa iyi gelir.
29. Parkinsonda hangi sporu yapmalıyım?
Parkinson hastalığıyla yaşayanlar için egzersiz büyük önem taşır çünkü düzenli fiziksel aktivite semptomların yönetimine yardımcı olabilir. Egzersizler, kas gücünü ve esnekliğini artırırken, denge egzersizleri düşme riskini azaltabilir. Özel olarak yapmanız ya da yapmamanız gereken bir spor/egzersiz yoktur. Yapabildiğinizi düşünüyorsanız hoşunuza giden her türlü sporu yapabilirsiniz. Bununla birlikte seçtiğiniz sporun (düşme riski gibi) sağlığınızı tehdit edici düzeyde olmamasına dikkat ediniz. Başlangıçta düşük tempolu ve kademeli olarak artan bir yaklaşım, en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olabilir. Herkesin ihtiyaçları farklıdır, bu yüzden kendinizi dinlemeyi ve kendi hızınızda ilerlemeyi unutmayın. Egzersiz programınızı doktorunuzla veya fizyoterapistinizle birlikte belirleyiniz.
30. Parkinson hastalığı için diyet veya beslenme önerileri nelerdir?
Parkinson hastalığı için beslenme önemlidir çünkü uygun bir diyet semptomların yönetimine ve ilaçların etkinliğine katkı sağlayabilir. Parkinsonda Akdeniz tipi beslenme denilen beslenme önerilmektedir. Sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi yüksek lifli besinler sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi yaygın sorunları azaltabilir. Ek olarak balık, ceviz ve keten tohumu gibi yiyecekler, içerdiği omega-3 sayesinde beyin sağlığını ve sinir iletimini destekler. Parkinsonda fazla protein, levodopa ilacının etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, protein kaynaklarını ilaçtan uzak saatlerde almak önemli olabilir. Bir de levodopa maddesi içerdiği için bakla yemek ilaç düzenini bozabilir.
31. Parkinson hastalığı olan kişiler için protein tüketimi nasıl düzenlenmeli?
Parkinson hastalığı olan kişiler için protein tüketimi önemli bir konudur çünkü yemeklerle protein alımı, levodopa adı verilen ilacın etkinliğini etkileyebilir. Levodopa, Parkinson semptomlarını yönetmede yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır ve proteinlerle birlikte alındığında emilimi azalabilir. Bu nedenle, protein tüketimini özellikle levodopa alımıyla aynı zamanda dengelemek önemlidir.
Protein tüketimini düzenlemek için, levodopa dozlarını proteinli yemeklerden önce veya sonra almak gerekebilir. Örneğin, levodopa dozlarını yemekle birlikte değil de öğünlerden en az yarım saat önce veya iki saat sonra almak, ilacın vücuda emilimini artırabilir. Ayrıca, gün içinde protein alımını dengeli bir şekilde yaymak da faydalı olabilir, böylece levodopa etkinliği daha tutarlı bir şekilde korunabilir. Bazı hastalarda gün içinde protein-levodopa etkileşiminden kaçınmak için protein alımını akşam yemeğine saklamak uygun olabilir.
Ancak, her bireyin protein ihtiyacı farklıdır ve bu nedenle protein tüketimiyle ilgili öneriler bireysel olarak belirlenmelidir. Bu nedenle, protein tüketimi konusunda doktorunuz veya bir beslenme uzmanıyla görüşmek önemlidir. Size özel bir protein planı oluşturarak, Parkinson semptomlarınızın etkin bir şekilde yönetilmesine yardımcı olabilirler. Unutmayın ki, beslenme ve ilaç alımını dengeli bir şekilde düzenlemek, Parkinson hastalığı yönetiminde önemli bir adımdır.
32. Parkinson hastalığı ve oruç. Nasıl yapılmalıdır?
Levodopa içeren ilaçlar genellikle dört satte bir alındığından Ramazan ayında oruca engel olur. İlacı almazsanız şikayetlerinizi artabilir. Bu sebepten levodopa içeren ilaçları alan Parkinson hastalarının oruç tutuması tıbben sakıncalıdır. Ancak şikayetlerinizin kötüye gitmesini göze alarak oruç tutabilirsiniz. Oruç tutmanızın ya da tutmamanızın hastalığınızı gidişine bir etkisi olmayacaktır.
33. Parkinson hastalığı nasıl bir yaşam tarzı değişikliği gerektirir?
Parkinson hastalığı sağlıklı ve düzenli bir yaşam ister. Bunlar arasında düzenli egzersiz yapma, sağlıklı ve dengeli beslenme, stresten uzak durmak yer alır. Ayrıca, ihtiyaç varsa, hastaların yürüme gibi günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmak için evde düzenlemeler ve yardımcı araçlar kullanılabilir. Özellikle sosyal destek ve bağlantılar, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için kritik öneme sahiptir. Bir Parkinson hastasının ilaç saatleri de düzenli olmalıdır.
34. Parkinson hastalığı için yeni tedaviler veya araştırmalar var mı?
Parkinson hastalığı hem teşhis hem de tedavi alanında çok fazla kaynak ayrılan ve dünyada en çok araştırılan hastalıklar arasındadır. Araştırmalar durmaksınız devam etmekte ve teşhis ve tedavide her yıl kimi az, kimi çok önemli yenilikler yaşanmaktadır.
35. Parkinson hastalığı ile yaşamak için ipuçları nelerdir?
Düzenli doktor kontrolü, zihinsel ve fiziksel olarak hayatın içinde aktif bir hayat sürmek.
36. Parkinson hastalığında uyku problemleri nasıl yönetilir?
Parkinson hastalığındaki uyku problemleri genellikle huzursuz bacaklar sendromu, sık idrara çıkma, uyku apnesi ve uykuda aşırı hareketlilik gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Uygun tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, uyku düzenini iyileştirmeye yönelik davranışsal terapiler, rahatlama teknikleri ve uygun uyku ortamı düzenlemeleri yer alır. Ayrıca, gün içinde fiziksel aktivite yapmak, uygun beslenmek ve uyku öncesi stresi azaltmak ve uyku öncesi çay kahve içmemek uyku kalitesini artırabilir. Problem devam ediyorsa hekiminiz ile konuşmalısınız.
37. Parkinson hastalığı ve aşılar: Özel bir durum var mı?
Parkinson hastalığı olan bireylerin aşılar konusunda bazı özel durumları bulunabilir. Özellikle grip ve zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılar, Parkinson hastaları için önerilir çünkü bu hastalıkların Parkinson semptomlarını kötüleştirebileceği düşünülmektedir.
38. Parkinson hastalığı olan kişiler için ayakkabı seçimi nasıl olmalı?
Parkinson hastalığı olan kişiler için uygun ayakkabı seçimi, dengeyi sağlamak ve düşme riskini azaltmak açısından önemlidir. İşte dikkate almanız gereken bazı noktalar:
Destek ve Stabilite: Ayakkabı, ayak bileği ve ayak yapısına iyi destek sağlamalıdır. Yüksek bilek desteği olan veya sıkı bağcıklara sahip ayakkabılar tercih edilebilir. Bu, dengeyi artırabilir ve düşme riskini azaltabilir.
Kaymaz Taban: Kaymaz veya kaygan olmayan tabanlı ayakkabılar seçmek, kaygan zeminlerde güvenliği artırabilir. Kauçuk veya diğer kaymaz malzemelerden yapılmış tabanlar tercih edilebilir. Topuklu ayakkabı tercih edilmemelidir.
Rahatlık: Ayakkabı, ayaklara rahatlık sağlamalı ve ağrıya neden olmamalıdır. Ayakkabının iç kısmı yumuşak ve destekleyici olmalıdır.
Doğru Boyut: Ayakkabı, ayak boyutunuza uygun olmalı ve ayak parmaklarınızın rahatça hareket etmesine izin vermeli ancak çok bol olmamalıdır. Ayrıca, ayakların şişebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle ayakkabıyı günün ilerleyen saatlerinde satın almak daha iyidir.
Hafiflik: Parkinson hastaları için hafif ayakkabılar tercih edilebilir. Ağır ayakkabılar, yürüme güçlüğünü artırabilir ve yorgunluğa neden olabilir.
İyi Tutuş ve Esneklik: Ayakkabının iyi bir tutuş sağlaması ve esnek olması, doğal ayak hareketlerini destekleyebilir.
39. Parkinson hastalığı olan kişiler için moral motivasyon: Nasıl yüksek tutulur?
Parkinson hastalığıyla yaşarken moral ve motivasyonu yüksek tutmak, yaşam kalitesini artırmak için son derece önemlidir. Bu konuda yardımcı olabilecek bazı stratejiler şunlardır:
Destek Gruplarına ve Derneklere Katılma: Destek gruplarına ve Parkinson Hastaları Derneğine katılarak diğer hastalarla deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Birlikte yaşanan zorlukları paylaşmak, sizi anlayan insanlarla bağlantı kurmak ve motivasyonunuzu artırmak için önemlidir.
Hobiler ve İlgi Alanlarına Zaman Ayırma: Kendinizi iyi hissettiren hobiler ve ilgi alanlarına zaman ayırarak stresi azaltabilir ve ruh halinizi iyileştirebilirsiniz. Yaratıcı aktiviteler, müzik dinleme, resim yapma, bahçe işleri veya kitap okuma gibi hobiler, moralinizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir.
Fiziksel Aktivite ve Egzersiz: Düzenli egzersiz yapmak, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza olumlu katkılarda bulunur. Fiziksel aktiviteler, Parkinson semptomlarını hafifletir ve motivasyonunuzu artırabilir.
Sağlıklı Beslenme ve İyi Uyku Düzeni: Dengeli beslenme ve yeterli uyku alışkanlıkları, vücudunuzun ve zihninizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, genel iyilik halinizi artırabilir ve motivasyonunuzu yüksek tutabilir.
Olumlu Düşünme: Olumlu düşünme pratiği yaparak, kendi kendinize pozitif ve cesaret verici mesajlar göndermek, moralinizi artırabilir. Olumlu düşüncelerle dolu bir zihin, zorluklarla başa çıkmanıza ve motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir.
Profesyonel Yardım Alma: İhtiyacınız olduğunda profesyonel bir danışman veya terapistten yardım almak önemlidir. Ruh sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, bir uzmana danışmak ve duygusal destek almak önemlidir.
Unutmayın ki, herkesin duygusal ihtiyaçları farklıdır ve kendinize nazik olmak önemlidir. Küçük adımlarla başlayarak, kendi motivasyon ve moral stratejilerinizi bulabilir ve Parkinson hastalığıyla yaşamınızı daha olumlu bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
40. Parkinson hastalığı ve araştırma projelerine nasıl katılabilirim?
Şu ana kadar Parkinson hastalığı hakkındaki tüm bilgilerimiz ve geliştirilmiş olan tüm tedaviler, bir bilimsel araştırma sonucu elde edilmiştir. Bu çalışmalar hemen her zaman klinik araştırma merkezleri ve üniversiteler tarafından yürütülür. Bir araştırma projesine katılmak ile ilgileniyorsanız hekimize danışabilirsiniz. Veya hekiminiz sizi bir araştırmaya katılmaya davet edebilir. Seçildikten sonra, araştırma projesine katılmak için gereken izinleri ve onayları vermeniz gerekecektir. Bu süreçte araştırma hakkında daha fazla bilgi alabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.
Araştırma projesinin sonuçları genellikle bilimsel dergilerde veya toplantılarda sunulur. Araştırma projelerine katılmak, Parkinson hastalarının ve bilim dünyasının ortak çabalarıyla hastalığı anlamak ve yeni tedavilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak için önemli bir fırsattır